Klass 3X

Från och med nu har vi en klassmobil 0732-32 39 56!!!

Lista på utvecklingssamtalstider finns utanför klassrummet. Teckna er för en tid. Skriv barnets namn. Passar inte tiden så hör av er till mig.
Trevlig helg!
Lena

Veckobrev v.5-9

Vi vill börja med att tacka alla er som kom på klassfesten.

Skapande skola är full gång. Onsdag 31/1 har vi nästa träff. En del barn kommer att träffa Natalia Batista, mangaserietecknare, under torsdag 1/2 eftersom hon inte kan träffa alla på onsdagen. 8/2 är sista gången i Skapande skola-grupperna. Fredag 9/2 är det festdag med vernissage, filmvisning och teater. Barnens stora målningar kommer att ställas ut både på Stadsbiblioteket och i stadshuset.

Sophia som tidigare jobbade i 2Z, kommer under ett pass på tisdagar ta ut några barn och arbeta med läsning och texter.

Vecka 5 är sista veckan vi arbetar med temat ”Världsreligionerna”.

Nästa tema är ”Forntiden” som kommer påbörjas v.6. Vi kommer arbeta med stenåldern, bronsåldern och järnåldern.

I matematik kommer vi bl a arbeta med uppställningar och placera ut tal på tallinjen.

Fredag 16/2 är det studiedag. Fritids är öppet som vanligt.

Vecka 8 är det sportlov. Ingen skola. Fritids öppet som vanligt. Fritids vill ha in lovlappen senast 2/2.

Onsdag 28/2 har vi idrott på Fair play och spelar tennis. Medtag: Idrottskläder och handduk. Vi går från skolan kl.8.30 och är tillbaka på skolan till lunch.

Vi kommer att ha utvecklingssamtal under v.9-11. Det bestämdes att även vi 3:or ska ha utvecklingssamtal på våren vilket är nytt för detta läsåret. Tider kommer upp utanför klassrummet.

Påminnelse: När ditt barn är sjukt ska det sjukanmälas VARJE DAG på Skola 24! Det räcker INTE att bara sjukanmäla första dagen.

 Muthana och Lena


Veckobrev v.3-4

God fortsättning! Hoppas alla har haft en riktigt skön ledighet!

Nu har sista terminen på lågstadiet börjat. Oj vad tiden springer iväg!

Det är så roligt att träffa alla barnen igen! De är underbara!

Vecka 9-12 har vi utvecklingssamtal. Mer information kommer.

Som tema kommer vi fortsätta att arbeta med religion t o m vecka 5.

I matematik kommer vi arbeta mer med positionssystemet och de fyra räknesätten.

Måndag 15/1 Startar Skapande skola. Detta året kommer vi arbeta med serier under temat ”Häxprocesser”. Barnen kommer vara indelade i olika grupper med barn från år 3, 6 och 9.

Tisdag 23/1, onsdag 31/1, torsdag 8/2 och fredag 9/2 (avslutningsdag på Skapande skola).  Barnen kommer vid två tillfällen träffa serietecknaren Natalia Batista (med specialitet Manga-serier). De kommer göra en serie individuellt och en serie i grupp.

Tisdag 16/1 får barnen sin första Ma-läxa för terminen. Den ska vara gjord till fredag 19/1.

Onsdag 17/1 är det idrott inomhus som vanligt.

Varmt välkomna till vår klassträff onsdag 17 januari kl.16.45-18.15. Föräldrar, syskon och släktingar är välkomna. Klassen kommer framföra en sång, bildspel från olika aktiviteter i klassen och lek. Vi bjuder på fika (Barnen har bakat!) och frukt.

Måndag 22/1 får barnen sin första läsläxa för terminen till torsdag 25/1.

Måndag 22/1 får barnen Ma-läxa som ska vara gjord till fredag 26/1.

En liten påminnelse: Vi vill att barnen har med sin dator laddad till skolan VARJE DAG!

Muthana och LenaVeckobrev v.51-v.2

Sista veckobrevet för terminen! Oj vad tiden har gått fort! Vi vill tacka alla för en trevlig och innehållsrik termin!

Besöket i synagogan var mycket intressant och lärorikt. Barnen var väldigt intresserade och uppförde sig exemplariskt. Guiden hälsade oss välkomna tillbaka. Tyvärr fick vi inte fotografera p g a olika omständigheter. Vi kommer fortsätta med religioner även nästa termin.

Vi vill påminna om att barnen ska ha med sig datorn laddad till skolan varje dag.

2:orna gick Lucia för oss. Väldigt fint! Efteråt hjälpte alla 3:or till att ställa iordning i matsalen. De var superduktiga! Monica var imponerad!

Tisdag 19/12 kommer vi 3:or vara indelade i 3 grupper med barn från alla och julpyssla i stort sätt hela dagen.

Fredag 22/12 är det skolavslutning. Barnen börjar som vanligt kl.8.30 och slutar kl.12.00 ( Dagen räknas som skoldag). Ni föräldrar är välkomna! Kl.9.15 är det avslutning i stora idrottshallen. Detta året har 3:orna avslutning tillsammans med förskoleklasserna, 6:orna och 9:orna. Ni föräldrar sitter på läktaren och barnen sitter på golvet. 3:orna kommer framföra en sång. Därefter går vi tillbaka till klassrummet. Kl.11.15 är det lunch och sist avslutar vi i klassrummet. Kl.12.00 börjar barnens jullov.

Onsdag 10/1-18 kl.8.30 börjar vårterminen. Dagen slutar enligt schema kl.13.45. Ingen idrott denna dagen.

Onsdag 17/1 kl.16.45-18.15 har vi klassfest i klassrummet. Syskon, föräldrar och släktingar är hjärtligt välkomna! Vi bjuder på fika, bildspel, sång och lekar. Varmt välkomna!

                                                                                               

 

                                           God Jul

                                             och 

                                        Gott Nytt År!

                                      Muthana och Lena

Veckobrev v.48-v.50

Nästsista veckobrevet för terminen! Var har tiden tagit vägen?

Nu är redovisningarna i SO-temat ”Nordisk mytologi” i stort sätt avklarade. Barnen har gjort fantastiska arbeten och är otroligt duktiga när de redovisar för klassen.

Vecka 48 börjar vi med temat ”De 5 världsreligionerna”; islam, judendom, kristendom, buddism och hinduism. På tisdag 28/11 ska vi på julvandring i St. Andreaskyrkan. Vi går direkt på morgonen.

Tisdag 12/12 efter lunch besöker vi judiska församlingen. Vi beräknar vara tillbaka på skolan senast kl.14.

 I Ma arbetar vi med

·          subtraktion med växling

·         använda skala vid förminskning och förstoring

·         matematiska likheter, algebra

·         räkna med proportionella samband

·         positionssystemet upp till 9999 och de 4 räknesätten

Vi kommer börja arbeta med gamla nationella prov.

Under svensklektionerna arbetar vi nu med faktatexter, en av flera genrer. Detta gör vi även på SO:n. Vi fortsätter att använda oss av de olika strategierna som vi lärt oss.

Idrottssalen är äntligen klar. Jippi! Premiär för oss blir onsdag 6/12. Då startar inneidrotten för vår klass. Barnen ska som vanligt ha med sig inneidrottskläder, skor och handduk. Onsdag 29/11 ska vi till Fair play och spela tennis. Medtag samma saker som på inneidrotten plus ev. vattenflaska.

Onsdag 13/12 går 2:orna Lucia för oss i matsalen. Eventuellt blir idrotten inställd denna dagen. Vi skriver vad som gäller i Skoldagboken.

Det vore bra om alla alltid har extrakläder, regnkläder och stövlar på skolan.

Vi vill tacka alla som har lämnat jullovslappen och samtidigt påminna att ringa till fritids och meddela om ev. ändringar på vistelsetider.

Lena och Muthana

Veckobrev v.46-v.48

Oj vad tiden går fort! Nu har mer än halva terminen gått.

I So håller vi på att avsluta vårt tema ”Nordisk mytologi”.  Barnen ska redovisa sina arbeten för sina klasskompisar. Fredag 17/11 går alla 3:or till ”Grottan” i Slottsparken och Annika, vår bibliotekarie, kommer berätta mytologin om ormen.

Nästa tema ” De 5 världsreligionerna”. Vi kommer jämföra, se likheter, skillnader mm. Tisdag 28/11 ska vi till St. Andreaskyrkan. Vi går från skolan direkt när vi börjar kl.8.30. Senare ska vi även besöka Judiska församlingen i Malmö.

På idrotten har vi arbetat med karta. Onsdag 15/11 ska barnen gå efter kartan, i området ( Vi har gjort det tillsammans två gånger) och som i orientering ”ta 5 kontroller”. På rundan har vi även arbetat med hur man går över en gata.

Onsdag 29/11 går vi till Fair play och spelar tennis, medtag idrottskläder, handduk (och vattenflaska). Vi går direkt på morgonen.

I matematiken kommer vi arbeta med:

  • Jämföra, uppskatta och mäta omkrets
  • Jämföra areor
  • Rimlighetsbedömning och överslagsräkning
  • Träna huvudräkning i subtraktion
  • Subtraktion med uppställning och växling

Vi har arbetat en del med den analoga klockan. I skolan kommer vi att arbeta med klockan i den dagliga undervisningen. Det vore bra om ni även tränar hemma. Den digitala klockan kommer vi arbeta med senare.

Under SV-lektionerna fortsätter vi arbeta med de olika strategierna. Vi har arbetat en hel del med Fråge-apan. Nu kommer vi arbeta med faktatexter både under svenskan och på SO:n.

Fredag 24/11 är det studiedag – ingen skola. Fritids som vanligt.

De som går på fritids: Senaste dagen för inlämning av jullovslappen är 17/11!!!

Lena och MuthanaVeckobrev v.43-v.45

Oj vad tiden går fort! Nu har vi redan gått halva terminen!

I svenska arbetar vi med strategierna. Vi skriver faktatexter och återgivande texter med inledning, handling och avslutning. Vid genomgång av läsläxan ”Nyckeln till skatten” diskuterar och förklarar svåra ord och begrepp.

Under Ma-lektionerna fortsätter vi arbeta med sambandet mellan multiplikation och division, fortsätter med klockan både analog och digital. Vidare kommer kapitel 4 där ett av målen är att jämföra, uppskatta och mäta omkrets.

Vår bibliotekarie Annika har introducerat temat ”Nordisk mytologi” med ett bildspel och barnen har fått välja en person/plats som de två och två forskar om. Annika hade en lektion om källkritik. De söker fakta i böcker, på sina cromebooks. Barnen skriver på skolans ”Drive”. De ska sedan redovisa för sina klasskamrater. Som avslutning på temat ska alla tre 3:orna gå till ”Ormgrottan” i Slottsparken.

Onsdag 25/10 går vi redan kl.8.30 till slottet Malmöhus för att få en guidad visning av slottet och fängelsehålorna (lite sent, men vi fick tid först nu).

Fredag 27/10 har vi fest tillsammans med 3Z. Barnen får gärna komma utklädda och ha med sig en nalle/ett gosedjur (Det är Nallens dag).

Vecka 44 är det lov. Fritids är öppet.

Under den veckan kommer vi få nya möbler till klassrummet. Vecka 43 kommer vi därför packa ner alla våra saker som finns i lådor och bokhyllor.

Måndag 6/11 kommer Muthana ha barnen fram till lunch. Lena kommer under den tiden att packa upp.

Höstliga hälsningar

Muthana och Lena


Veckobrev v.40 - v.42

Vår Malmö-dag blev mycket lyckad! En fantastiskt trevlig dag tillsammans alla treor! Under vecka 40 kommer vi avsluta vårt Malmö-tema.

Annika vår bibliotekarie kommer starta upp nästa tema ”Myter och skapelseberättelser”. Hon kommer även arbeta med källkritik med barnen.

På idrotten, som vi fortfarande har utomhus, kommer vi arbeta med orientering och hur man använder en karta.

I matematiken arbetar vi vidare med uppställning, tabeller, diagram, klockan, multiplikationstabellerna 3 och 6 och sannolikhet.

På svenskan fortsätter vi att arbeta med läsfixarna och olika lässtrategier. Vi skriver också mycket; brev till brevvännerna i Mölndal, återberättande text om Malmö-dagen, Malmötexter.

Onsdag 11/10 ska vi till Fair play och prova på att spela tennis. Medtag inneidrottskläder.

Tisdag 17/10 är det studiedag. Ingen skola. Fritids öppet som vanligt.

Glöm inte att skriva upp er till utvecklingssamtal! Lista finns utanför klassrummet.

Muthana och Lena
 Datum


2017-09-22

Vår referens

Jörgen Håkansson

Direkttelefon

0709341800Till vårdnadshavare på Dammfriskolan.


Vi vill på detta sätt rikta er uppmärksamhet att vi har haft okända vuxna människor som har försökt att kontakta yngre elever på Dammfriskolan. Försöken har skett framförallt på morgonen när eleverna börjar och i anslutning till skolans område.


Skolledningen har kontakt med polisen i ärendet och kan vidarebefordra information från vårdnadshavare till polisen.

               

Jörgen Håkansson

Rektor Dammfriskolan
På måndag 25/9 är Lena på kurs hela dagen. Vikarie kommer.


Föräldrarmöte

Tisdag 3 oktober kl.18-20 är det föräldramöte.


På tisdag 19/9 när vi ska på "Malmö-dagen" ska barnen ta med sig regnkläder, vattenflaska med vatten och frukt. 

Veckobrev v.38-v.39


Vi vill börja säga att alla 18 barnen tog sig runt på Skoljoggen trots det regniga vädret. En riktig bravad!


På tisdag 19/9 är alla 3:ors stora Malmö-dag. Vi går direkt på morgonen upp till Stortorget med vissa stopp på vägen. Lunch äter vi i staden, ingen matsäck med hemifrån. Vi åker Rundan i två grupper. De som inte åker Rundan gör en kort stadvandring och sedan byter vi. Vi är hemma på skolan senast kl.14.30.     Hoppas på en riktig trevlig dag tillsammans!


Under SO-temat ”Malmö” har vi pratat en del om Malmös historia och jämfört med hur det är nu och kommer fortsätta med det. Låt gärna barnen berätta.


I matematiken har vi arbetat både med multiplikation och division. Detta kommer vi fortsätta med. Vi kommer också in på algoritmer – uppställningar både addition och subtraktion.


Vi arbetar med olika lässtrategier och kommer börja arbeta med spågumman Julia, frågeapan, fröken Detektiv och Cowboy-Jim med lasso.


Onsdag 20/9 Uteidrott


Torsdag 21/9 Läsläxa


Fredagen 22/9 Ma-läxa


                        Det är höstdagjämning – dag och natt är lika långa.


Onsdag 27/9 Studiedag – både skola och fritids stängt


Torsdag 28/9 Ingen läsläxa


Fredag 29/9 Ma-läxa


Utvecklingssamtalen kommer börja i vecka 40. Lista för att teckna sig till utvecklingssamtal kommer snart att sättas upp utanför klassrummet.


Som ni sett har barnen fått nya klä- och skohyllor. Bra om barnen har med sig gummistövlar. Häng de i en plastkasse på en av krokarna. Nu är höstvädret här. Tänk på att vi är ute i alla väder och därför bra om barnen har med sig regnkläder och extrakläder.


Höstliga hälsningar

Lena och Muthana
Veckobrev v.36-37

Nu är vi i full gång med arbetet i skolan.

Bedömningsstöd i läsning är helt klart och i Ma så gott som klart. Bedömningsstödet ligger till grund för undervisningen och visar vad eleven behöver arbeta med.

Vi har precis påbörjat vårt första So-tema för terminen ”Malmö”. Vi har gjort en tankekarta över vad barnen vet om Malmö.

I Ma arbetar vi med multiplikation och division.

Varannan vecka, jämna veckor, går vi till biblioteket.

Varje fredag klistrar vi in vad som gäller kommande vecka i Skoldagboken. Kompletteringar kan göras. Därför ska Skoldagboken alltid vara i väskan.

Läsläxa har barnen från måndag till torsdag. De ska kunna läsa texten och vara väl förtrogna med innehållet.

Ma-läxa har vi från måndag till fredag. Ibland blir det läxa i Ma-boken och ibland blir det en stencil. Titta i barnens Skoldagbok vad som gäller för veckan. Tänk på att barnen ska ha med sig Ma-boken VARJE dag till skolan!

Onsdag 13/9 är det Skoljoggen efter lunch. Det vore bra om barnen redan på morgonen är klädda i bekväma kläder och bra skor att springa i. Denna dagen blir det ingen idrott på FM.

Vill be er vårdnadhavare att se till att barnen inte tar med sig godis till skolan.

Lena och MuthanaKontaktuppgifter:

Klasslärare: 
Lena Gustafsson Berg

Fritidspedagog:
Muthana Alazawi