Klassidor‎ > ‎

Klass 4zHöstterminen 2018

Läsåret börjar 16 augusti kl. 8.30
Terminen slutar 21 december

Lovdagar 

Höstlov 29 oktober–2 november (vecka 44)

Studiedagar

26 september
18 oktober
27 november


Allmän info
Tel till klassmobil 0731-587305
Tel till Hven (fritids)
0721-649083

Det är viktigt att alla elever kommer i tid till skolan och till lektionerna. Ifall ni är osäkra på när skolan börjar, se schemat.                                          


Lärare som jobbar i klass 4z
Sofie Aronsson (mentor) sofie.aronsson@malmo.se 
Anna Malmberg (ma)   anna.malmberg@malmo.se
Valentina (musik)
Catrine Sjödin catrine.sjodin@malmo.se (idrott)
Kristina Olsson Kristina.Olsson@malmo.se  (textilslöjd
Nils (träslöjd)
Sture Sandahl sture.sandahl@malmo.se (spec.ped)


                    Lite information
På fredag 23/11 ska klassen se Karl-Bertil Jonssons julafton på Stadsteatern. Vi är iväg 10.00- 12.00. Frukt är bra att ha med denna dag.

Torsdag 20/12 kl. 16.00 bjuder klassen och klassföräldrarna in till familjeträff. Eleverna visar upp terminens arbeten på olika sätt, och sen 18.00 är det klassdisco för eleverna. 

Vecka 49 kommer klassen gå och simma på sin idrottslektion. Simningen sker på simhallsbadet (gamla Aq-va-kul). Eftersom jag (Catrine) inte haft klassen i idrott tidigare vill jag kolla hur elevernas simkunnighet är. Eleverna kommer få testa att simma 200 meter eftersom det är den distansen de ska klara av innan de går ut mellanstadiet. Om det är någon/några som inte klarar det vet vi att det kan finnas behov av extra simundervisning under mellanstadiet. 

Halloween-disco för åk 4-6 på fredag 26/10 kl. 12.30-13.30. Man får gärna klä ut sig, men inte i ansiktet.

Studiedag 18/10. Fritids är öppet.

Skogens dag onsdag 3/9. Skolan tar med lunch till alla elever, men de få ta med egen matsäck om de vill. En vattenflaska är bra att ha i väskan. Nu är hösten här så ha med varma kläder. Vi hinner med biblioteksbesök när vi kommit till skolan, så ta med lånade böcker.

Studiedag 26/9, och stängt både på skola och fritids.  

Skoljoggen torsdag 13 /9 kl. 13.00. Idrottskläder som vanligt denna dag.

6/9: Första bidraget från klassen till Minibladet ligger nu ute: 
Så roligt! Och viktigt att få uttrycka sin åsikt!

Skolfotografering tisdag 28/8 

På torsdag v. 34 drar vårt schema igång med dess ämnen och tider. Alla elever har fått schema med hem.

Det är då idrott med nya läraren Catrin, men det blir mest information och någon lek, så gympakläder och handduk behövs inte. Eleverna har också sin första mattelektion med Anna.

På fredag drar vi igång ett större projekt kring valet och demokrati. Om någon förälder har erfarenhet av politiskt arbete, är ni varmt välkomna hit och berätta.
 
Idag delades inbjudan till föräldramötet ut, samt ett viktigt dokument kring ansvar av cromebooks som ni ska gå igenom med ert barn. Detta ska sen skrivas under och lämnas tillbaka till mig.

Så fort jag fått in alla föräldrars mailadresser kommer jag börja skicka klassinformationen via mail.

Vill också avsluta med att hälsa våra nya klasskompisar Nour, Limar och nygamla Isak välkomna till klassen. Det har varit härliga första mentorsdagar sedan skolstarten, och det är en ynnest att få jobba med en så fin grupp.
Mvh
Sofie

Läxor
Onsdag 12/12
Bokklubb: Läs i din bokklubbsbok de sidor som står på Classroom Svenska. Svara på Annikas frågor i dokumentet. Ingen engelskaläxa denna vecka. Fokus på att göra färdigt.

Ma; Ny planering för de sista veckorna ligger i classroom. Jag påminner om att träna på multiplikationstabellen hemma varje dag. Det kommer hjälpa era barn mycket! Ett test kommer göras tisdagen den 18/12 på tabellerna 1-10. Uppdrag och övningar finns även i nomp. 
Matteprovet har skickats med hem för påskrift och ska tillbaks till skolan.

Onsdag 5/12
Bokklubb: Läs i din bokklubbsbok de sidor som står på Classroom Svenska. Svara på Annikas frågor i dokumentet. Många har slarvat med detta hittills.

Fredag 7/12
Eng: Lyssna på repetitionslektion:   https://www.youtube.com/watch?v=n3feGn0FXko
 

Fredag 30/11
Eng: Peter´s room i kap.The blue planet. Träna på texten, översätt och träna på glosorna.   https://laromedel.ne.se/reader/18580/13398 

Fredag 23/11
Eng: Learn more; The universe. Läs texten och öva på glosorna (ej stavning denna gång) samt skriv färdigt och öva på Answers and questions (3.4.7) tillsammans med någon vuxen hemma. 

Fredag 16/11
Eng: Öva på att läsa och översätta texten och öva på att uttala och stava glosorna. Glöm inte att lyssna!    https://laromedel.ne.se/reader/18580/13397
Öva på fraserna på stencilen (What´s that?)
Sv: Lästräna i texten Till vildingarnas land, både tyst och högt för en vuxen. Fundera över handlingen och vad sista meningen betyder för berättelsen.Diskutera med den som lyssnat på din läsning.

 
Fredag 9/11
Eng: Läs och öva på Peter´s new home(3.4) samt träna på tillhörande glosor. Förälder ska också se och skriva under glosprovet som gjordes förra fredagen.  https://laromedel.ne.se/reader/18580/13397 

Fredag 26/10
Eng: Repetition av de fyra glosläxor vi hittills haft. Glosorna finns som vanligt i bakre delen av gröna skrivhäftet. Här finns också de förhör som gjorts.
NO: Test om växter och naturen! Repetera det du skrivit och arbetat med i ditt no-häfte (lila), och repetera s.6-11, 86-87, 100-102 i Upptäck Biologi. Sammanställning av de viktigaste begreppen finns inklistrat i no-häftet.  

Fredag 19/10
Eng: Lyssna på Portrait, Mark, och träna på att härma uttalet.Träna på att uttala och stava glosorna som finns i ditt engelska skrivhäfte. 
Sv: Repetera stavningsreglerna för dubbelteckning. Gör nivå1-3.       https://www.elevspel.se/amnen/svenska/1003-dubbelteckning-1.html 

Matematik;
Nya uppdrag och planeringar läggs ut i classroom, dit alla elever har fått en inbjudan. Ni som föräldrar kan bli kopplade till era barns uppgifter om ni vill. Skicka mig isf ett mail.

anna.malmberg@malmo.se

Alla elever har fått ett konto på www.nomp.se. Där kan de träna och göra olika uppdrag som de har fått från mig. I uppdragen tränar de och i utmaningarna ska de visa vad de har lärt sig.

v.42 och 43
Vi jobbar vidare i matteboken och med uppdragen i nomp. Glöm inte att träna på multiplikationstabellerna i nomp. Uppdrag; LÄXA....
Ni behöver inte göra alla uppgifter på varje sida i boken. Välj ut tre uppgifter per sida. (sidorna 40-50)
Måndagen efter lovet den 5/11 kommer vi ha en diagnos på kapitel 2.

Fredag 12/10
Eng: Öva på manuset muntligt med någon vuxen. Träna tills du kan de olika fraserna. Lappen ligger i mappen i väskan.
No: Repetera s. 86-87, 102 i Biologi-boken (delas ut tisdag)

Fredag 5/10
Eng: Träna på texten Friends i kap. 3.3. Lyssna, läs och översätt muntligt till svenska. Träna på att uttala och stava glosorna du skrivit i ditt häfte. Öva gärna i Test your vocabulary, under fliken Vocabulary.   https://laromedel.ne.se/reader/18580/13396  

Sv: Läs/lyssna och lär dig fakta i texten Författarporträtt (om Aisopos) samt lyssna på Lejonet och den listiga haren i länken https://laromedel.ne.se/reader/20505/15300 

Fredag 28/9
Sv: Läs här i länken tre fabler och fundera över vilken du tycker är den mest lärorika eller användbara, och varför du tycker så. På fredag ska du kunna skriva lite om dina tankar.   https://laromedel.ne.se/reader/20505/15308   

Eng: Utgå ifrån texterna Portraits i kap. 3.2 och skriv en egen presentation  av en person du hittat på. Använd Portraits som en mall och härma meningarna, men ändra informationen om stad, ålder, husdjur m.m. Skriv i jag-form (t.ex. I´m 23 years old) Skriv i ditt engelska-häfte på en ny sida och rita gärna av personen du skrivit om.   https://laromedel.ne.se/reader/18580/14816 
Gör klart: Interview Peter and David, skriftligt
 

Fredag 21/9
Eng: Träna på texten Portraits (efter Peter´s new home i kap. 3.2) Lyssna, läs och översätt till svenska. Träna på att uttala och stava glosorna du skrivit i ditt häfte. Öva gärna i Test your vocabulary, under fliken Vocabulary.
Svenska: Ditt sommarminne renskrivs i ett Google dokument.  

Matematik;
Nya uppdrag och planeringar läggs ut i classroom, dit alla elever har fått en inbjudan. Ni som föräldrar kan bli kopplade till era barns uppgifter om ni vill. Skicka mig isf ett mail.

anna.malmberg@malmo.se

Alla elever har fått ett konto på www.nomp.se. Där kan de träna och göra olika uppdrag som de har fått från mig. I uppdragen tränar de och i utmaningarna ska de visa vad de har lärt sig.

v.42
Eftersom det är studiedag på torsdag då klassen har mycket matte har jag inte satt upp något mål för denna vecka. Vi fortsätter att jobba på i matteboken.
Måndagen den 5/11 efter lovet, kommer alla göra en diagnos på kapitel 2. Alla elever ska göra sina läxor i nomp.se (uppdrag-LÄXA, multiplikationstabeller). Vi jobbar även vidare med våra övriga uppdrag där.
Fredag v. 37
Eng: Nytt försök efter datorstrul för många. Träna på texten "Peter´s new home" i kapitlet Welcome to London (3.2) och träna på orden i ordlistan genom övningarna. Kom ihåg att lyssna på uttalet både i texten och i ordlistan. På fredag förhör jag stavningen på de ord du skrivit i ditt engelska-häfte

Fredag v. 36
SO: Träna på de markerade begreppen i texten Valet 2018. Öva på att förklara muntligt för någon hemma.

Eng: Träna på texten "Peter´s new home" i kapitlet Welcome to London och träna på orden i ordlistan genom övningarna. Kom ihåg att lyssna på uttalet både i texten och i ordlistan. På fredag förhör jag stavningen på de ord du skrivit i ditt engelska-häfte.


Fredag v. 35: Faktatexter om politiska partier. Utmaning på 3 nivåer + samtala hemma om partierna.